-
Modul 1: DIGITAL UTBILDNING: MYTER OCH FAKTA
6-
Module1.1
-
Module1.2
-
Module1.3
-
Module1.4
-
Module1.5
-
Module1.6
-
-
Modul 2: DIGITAL INKLUDERING – HUR UTFORMNINGEN OCH ANVÄNDNINGEN AV DIGITAL TEKNIK KAN FRÄMJA KVALITET I UTBILDNING
6-
Module2.1
-
Module2.2
-
Module2.3
-
Module2.4
-
Module2.5
-
Module2.6
-
-
Modul 3: Innovativ undervisning – praktik och resurser som förbättrar lärande och undervisning
9-
Module3.1
-
Module3.2
-
Module3.3
-
Module3.4
-
Module3.5
-
Module3.6
-
Module3.7
-
Module3.8
-
Module3.9
-
-
Modul 4: Mobilt lärande
8-
Module4.1
-
Module4.2
-
Module4.3
-
Quiz4.1
-
Module4.4
-
Module4.5
-
Module4.6
-
Module4.7
-
-
Modul 5: SPELBASERAT LÄRANDE
7-
Module5.1
-
Module5.2
-
Module5.3
-
Module5.4
-
Module5.5
-
Module5.6
-
Module5.7
-
-
MODUL 6: RUM FÖR LÄRANDE – ATT SKAPA KOLLABORATIVA VIRTUELLA MILJÖER
6-
Module6.1
-
Module6.2
-
Module6.3
-
Module6.4
-
Module6.5
-
Module6.6
-
Vad är kollaborativt lärande?
Vad är samarbete?
Rubrik: Ibland spelar det ingen roll hur mycket man försöker, man kan inte klara av det på egen hand. Se rum för kollaborativt och flexibelt lärande i bruk!
Samarbete innebär att två eller flera personer arbetar tillsammans för att framgångsrikt genomföra eller uppnå något.
Vad är då kollaborativt lärande?
Ordet kollaborativ kommer från latinets ”att arbeta tillsammans”. Kollaborativt lärande är att arbeta tillsammans eller gemensamt med andra, särskilt i en intellektuell ansträngning.
Kollaborativt lärande är engagerande, socialt och roligt!
- Kollaborativt lärande är en aktiv process, en rolig utmaning som kräver att inlärarna engagerar sig aktivt med sina kamrater.
- Kollaborativt lärande innehåller bearbetning av data. Man silar den kunskap man redan har skaffat sig och väljer ut den information som är relevant att använda för problemlösning i debatter eller diskussioner.
- Kollaborativt lärande handlar mer om att bearbeta och sammanställa information än att bara lära in och upprepa den.
- Kollaborativt lärande är varierande och rörligt och ser inläraren dra nytta av att möta olika åsikter från personer med olika bakgrund.
- Kollaborativt lärande utgår från en social miljö där inlärarna samtalar med varandra.
- När det tillämpas korrekt kan kollaborativt lärande leda till djup och avancerad inlärning eller transformativt lärande.
- Kollaborativt lärande kan därför också vara ett direkt stöd för att utveckla en mängd intellektuella färdigheter på hög nivå, som kritiskt tänkande, analytiskt tänkande, sammanställning och utvärdering, vilka är viktiga krav på en inlärare i den digitala tidsåldern.
Hur fungerar kollaborativt lärande?
I en kollaborativ lärandemiljö har inlärarna möjlighet att tala med sina kamrater, presentera och försvara idéer, utbyta olika uppfattningar, ifrågasätta andra begreppsmässiga ramverk och att vara aktivt engagerade.
Kollaborativt lärande kräver:
Motivation
Motivation – för att samarbete ska vara framgångsrikt måste alla berörda känna att de har något att vinna på samarbetet eller känna att de gör något meningsfullt och arbetar i riktning mot ett värdefullt slutresultat.
Problemlösning
Problemlösning – för att samarbete ska fungera behöver deltagarna arbeta tillsammans för att lösa problem, ge råd och hjälp när det behövs. Två tänker bättre än en, men är inte tre eller fyra ännu bättre?
Mångfald
Mångfald – Samarbete uppmuntrar deltagarna att överväga alternativ. Samarbete fungerar bäst när gruppen har ett brett urval av färdigheter och deltagarna har olika expertområden.
Lagarbete
Lagarbete – Samarbete för samman individer i en grupp med ett gemensamt mål för arbetet.
Engagemang
Engagemang – Samarbete uppmuntrar alla att vara aktiva spelare. Deltagarna bestämmer när saker måste hända och de får dem att hända.
Varför är kollaborativt lärande väl anpassat för vuxna inlärare?
Kollaborativt lärande fungerar bra i alla åldersgrupper och för alla förmågor, men är särskilt väl anpassat för vuxna inlärare. Här blir vi lite teoretiska för att förklara för er varför…
Andragogik (vuxenutbildning) är en teori som innehåller ett antal antaganden om hur vuxna lär sig. Den använder antaganden om lärande som är problembaserade och kollaborativa i stället för didaktiska (traditionell modell för föreläsning eller att läraren ”vet allt”).
Knowles fem antaganden i teorin om vuxet lärande säger oss att vuxna inlärare är ute efter en mycket avgränsad och meningsfull inlärningserfarenhet, vilket innefattar:
- Motiverat och självstyrt lärande – aktiviteter som behöver ett minimum av instruktion och ett maximum av självständighet.
- Livserfarenhet och kunskap – aktiviteter som underlättar möjligheten till reflekterande lärande.
- Målorienterat – aktiviteter som motiverar att ställa frågor och undersöka vidare.
- Relevansorienterat – aktiviteter som innebär tillämpning av vad man lär sig.
- Praktiskt – aktiviteter som innehåller situationer från verkliga livet och rör sig från teoretisk kunskap till konkret problemlösning.