-
Modul 1: DIGITAL UTBILDNING: MYTER OCH FAKTA
6-
Module1.1
-
Module1.2
-
Module1.3
-
Module1.4
-
Module1.5
-
Module1.6
-
-
Modul 2: DIGITAL INKLUDERING – HUR UTFORMNINGEN OCH ANVÄNDNINGEN AV DIGITAL TEKNIK KAN FRÄMJA KVALITET I UTBILDNING
6-
Module2.1
-
Module2.2
-
Module2.3
-
Module2.4
-
Module2.5
-
Module2.6
-
-
Modul 3: Innovativ undervisning – praktik och resurser som förbättrar lärande och undervisning
9-
Module3.1
-
Module3.2
-
Module3.3
-
Module3.4
-
Module3.5
-
Module3.6
-
Module3.7
-
Module3.8
-
Module3.9
-
-
Modul 4: Mobilt lärande
8-
Module4.1
-
Module4.2
-
Module4.3
-
Quiz4.1
-
Module4.4
-
Module4.5
-
Module4.6
-
Module4.7
-
-
Modul 5: SPELBASERAT LÄRANDE
7-
Module5.1
-
Module5.2
-
Module5.3
-
Module5.4
-
Module5.5
-
Module5.6
-
Module5.7
-
-
MODUL 6: RUM FÖR LÄRANDE – ATT SKAPA KOLLABORATIVA VIRTUELLA MILJÖER
6-
Module6.1
-
Module6.2
-
Module6.3
-
Module6.4
-
Module6.5
-
Module6.6
-
Vad är digital inkludering och varför är det viktigt?
Vad är digital inkludering?
Digital inkludering kan definieras som ”att ha tillgång till, färdigheter att och motivation för att gå ut på nätet och nå internets möjligheter ”. (The Digital Skills and Inclusion Policy paper 2017)
Därför handlar digital inkludering om att säkerställa att folk kan använda internet och teknik på nätet för att fylla sina behov. Det innebär:
– Infrastruktur – att ha råd med eller tillgång till en enhet (antingen mobiltelefon, läsplatta eller dator), liksom att ha råd med eller tillgång till internet via bredband, wifi eller mobilt internet.
– Färdigheter – att ha kunskap, självförtroende och digitala färdigheter för att använda digitala enheter och internet.
– Tillgång – att ha tillgång till tjänster som är utformade för att möta användarbehov, även för personer med funktionshinder som kräver ytterligare teknik för att komma ut på nätet.
På senare tid verkar det som om bristande digitala färdigheter inte är det största hindret för folk, utan snarare bristen på infrastruktur eller tjänster som inte är utformade för att möta användarbehoven. (NHS 2020)
Varför är då digital inkludering så viktigt?
Två tredjedelar av alla arbeten kräver digitala färdigheter av något slag, men 52% av all arbetskraft i Storbritannien är fortfarande inte fullt digitalt kompetenta, det vill säga de riskerar att bli exkluderade. Covid-19 har visat sig vara en skiljelinje där det digitala kan förvandla isolering till inkludering, särskilt som 44% av de som inte har tillgång till internet är under 60 år (arbetskraften).
Bristande digitala färdigheter och tillgång kan ha stor negativ påverkan på en persons liv och leda till
- försämrad hälsa och kortare förväntad livslängd,
- ökad ensamhet och social isolering,
- mindre tillgång till arbete och utbildning
AKTIVITET – klicka HÄR för att lära dig mer om hur låga digitala färdigheter har negativa följder
Digitalt utanförskap blir alltmer kritiskt för vissa av de mest utsatta personerna i Europa. Digitalt utanförskap har ett starkt samband med andra frågor, som till exempel arbetslöshet, låg lön och utbildningsnivå. Pandemins effekter har förstärkt och påskyndat behovet att snabbt åtgärda det digitala utanförskapet, särskilt ”datafattigdom”, t ex tillgång till uppkoppling och särskilda gratiswebbplatser (t ex sådana som handlar om hälsovård). Digital inkludering är ett sätt att åtgärda detta.
AKTIVITET – TITTA PÅ DEN HÄR YOUTUBE-VIDEON:
Nyttig TedX-föreläsning: De flesta av oss tar tillgång till internet för given, men nära 50% av världens befolkning kan inte omedelbart nå de verktyg för utbildning, hälsa, handel och underhållning som vi har nytta av. Den här digitala klyftan påverkar oss alla, eftersom den hindrar oss från att komma i kontakt med den mänskliga erfarenhetens hela vidd, men satelliter kan lösa problemet och låta internet nå till och med de mest avlägsna och lantliga delarna av världen. Mike Lindsay är konstellationsdesigner och i den här föreläsningen delar han med sig av sin vision om hållbar utveckling som inte kommer att påverka miljön i rymden.