-
Modul 1: DIGITAL UTBILDNING: MYTER OCH FAKTA
6-
Module1.1
-
Module1.2
-
Module1.3
-
Module1.4
-
Module1.5
-
Module1.6
-
-
Modul 2: DIGITAL INKLUDERING – HUR UTFORMNINGEN OCH ANVÄNDNINGEN AV DIGITAL TEKNIK KAN FRÄMJA KVALITET I UTBILDNING
6-
Module2.1
-
Module2.2
-
Module2.3
-
Module2.4
-
Module2.5
-
Module2.6
-
-
Modul 3: Innovativ undervisning – praktik och resurser som förbättrar lärande och undervisning
9-
Module3.1
-
Module3.2
-
Module3.3
-
Module3.4
-
Module3.5
-
Module3.6
-
Module3.7
-
Module3.8
-
Module3.9
-
-
Modul 4: Mobilt lärande
8-
Module4.1
-
Module4.2
-
Module4.3
-
Quiz4.1
-
Module4.4
-
Module4.5
-
Module4.6
-
Module4.7
-
-
Modul 5: SPELBASERAT LÄRANDE
7-
Module5.1
-
Module5.2
-
Module5.3
-
Module5.4
-
Module5.5
-
Module5.6
-
Module5.7
-
-
MODUL 6: RUM FÖR LÄRANDE – ATT SKAPA KOLLABORATIVA VIRTUELLA MILJÖER
6-
Module6.1
-
Module6.2
-
Module6.3
-
Module6.4
-
Module6.5
-
Module6.6
-
Spelbaserat lärande i praktiken – låt oss se på några strategier!
Med tanke på de tider vi lever i, då goda nyheter är sällsynta, är det ett perfekt tillfälle att nu föra in lite nöje och lättsamt lärande i klassrummet genom en spännande undervisningsform via spelbaserat lärande! Spelbaserat lärande kan ske både på lektionstid och via nätet.
Kom igång med offline -spel!
Om spelbaserat lärande är ett nytt koncept för dig som utbildare föreslår vi att du först inför spelbaserat lärande med dina studenter direkt med några traditionella och välkända spel för utbildning. Så snart du har presenterat idén om att lära sig genom spel för dina studenter kan du gå vidare till spelbaserat lärande med digitala metoder.
AKTIVITET – ladda ner Discovers ”Fristående spel”, perfekt för ditt klassrum och så lätt att använda!
5.5 Download Digital tools for game based learning - svenska
Nästa steg, prova ett digitalt spel!
Nu när du har kunskaper och insikter om hur spelbaserat lärande ser ut utanför nätet och en känsla för vad dina inlärare tycker om det här arbetssättet kan du då vidare till digitalt baserade spel. I aktiviteten nedan har vi valt fyra av de lättaste och mest använda verktygen som du kan prova att använda i din spelbaserade undervisning.
AKTIVITET – ladda ner Discovers ”Bästa nätbaserade verktygen för spelbaserat lärande”, perfekt för din nätbaserade utbildning och, återigen, så lätt att använda!
AKTIVITET – läs ”Using Game-Based Learning Online – A Cookbook of Recipes”. I den här kokboken ger en tvärvetenskaplig panel av experter recept på hur man integrerar olika typer av spelbaserade lärandeaktiviteter i fjärrundervisning. En översikt över spelbaserade inlärningsstrategier ingår, inklusive frågesport, spelrum, samarbetsspel, korsord med mera. Using Game-Based Learning Online – A Cookbook of Recipes – Simple Book Publishing (pressbooks.pub)
Steg att vara uppmärksam på när man inför metoder för spelbaserat lärande
Steg 1: Bestäm varför och hur du tänker använda spelet.
Som med de flesta utbildningspraktiker bör varför och hur komma före vad. Börja inte processen med att leta efter ett spel att spela, börja med att ställa frågan till dig själv varför du använder spelet överhuvudtaget. Vad hoppas du uppnå? Hur kommer spelet att hjälpa dig att nå dina mål?
Steg 2: Begränsa din sökning genom att först bestämma hur du vill använda spelet.
Introduktion: Många utbildare använder ett lätt och snabbt spel för att introducera ett nytt ämne i början av en lektion. Den här typen av spel är utmärkta för att fånga din klass uppmärksamhet och väcka inlärarnas nyfikenhet innan lektionen börjar. Genom att använda verktyg som Kahoot eller Quizlet kan du ge dagliga utmaningar eller quiz som ändrar innehåll för varje nytt ämne.
Har du en inlärare eller en grupp av inlärare som kämpar med ett viktigt innehåll? Du kanske ska överväga att använda mer målinriktad tid för spel för att stärka inlärarnas färdigheter. Välj digitala spel som är lätta att komma åt även hemma, så studenterna kan få extra övning.
Förstärkning: Om du känner att hela klassen behärskar innehållet du undervisar om, lägg in ett spel som presenterar innehållet på ett annat, interaktivt sätt. Till exempel kan du välja ett spel som ställer frågor och ger utmaningar genom musik, video eller bilder. Skattjakter på nätet, multimediaquiz, simuleringar på nätet och fortlöpande utmaningar är bra sätt att engagera dina studenter och förstärka dina lektioner.
Repetition: Gör spelbaserat lärande till en aktivitet i helklass eller en gruppaktivitet genom att använda spel för repetition och förstärkning av lärandet. Resurser som Kahoot! kan till och med exportera resultaten så utbildarna kan använda spelen som utvärderingsinstrument.
Steg 3: Välj ett spel som inte är för komplicerat – eller skapa ett!
Det sista du vill är att lägga så mycket tid på att förklara spelreglerna att du förvirrar dina inlärare eller tappar deras intresse. Trots allt är en av de viktigaste fördelarna med spelbaserat lärande det ökade engagemanget, och du kommer att tappa bort den fördelen helt om du gör det för komplicerat.
Spelet ska vara enkelt och lättförklarat, oavsett om du använder ett fysiskt spel eller ett digitalt spel. Utmaningen i spelet ska vara själva innehållet, inte att försöka reda ut hur spelet fungerar. För digitala spel, se till att gränssnittet är intuitivt för dina inlärare.
Steg 4: Spela spelet själv
Ett av de bästa sätten att bli säker på att ett spel inte är för svårt för dina inlärare är att spela det själv ett par gånger innan du inför det i undervisningen. Genom att spela spelet själv kommer du också att kunna svara bättre på de frågor dina studenter kan ha.
Steg 5: Ge möjlighet till återkoppling, diskussion och samarbete.
Om du inför spelet genom ett nätbaserat eller virtuellt klassrum är det bäst att använda konferensverktyg som har dels en central chattfunktion så utbildarna kan svara på inlärarnas frågor i realtid, dels en chattfunktion med breakout-rum där studenterna kan diskutera i smågrupper, t ex Zoom.
Att använda en lärplattform som Moodle som låter studenterna förmedla sina beslut och handlingar i spelet till läraren kan vara nyttigt.
DISCOVERS bästa tips!
Det är viktigt att minnas några grundläggande regler och vara noga med att följa dem. Spelet eller elementen från spelandet måste vara:
- Realistiskt: för att säkerställa att studenterna inte tycker att spelet är meningslöst och att de blir intresserade av att delta.
- Roligt: för att engagera studenterna under hela spelet.
- Tävlingsinriktat: för att sporra studenterna att göra sitt bästa och att tillämpa det de har lärt sig under lektionen på rätt sätt.
- I enlighet med lärandemålen: inte bara för att få studenterna att delta och ha roligt, utan också för att säkerställa att de får ut något nyttigt av spelet.