-
Modul 1: DIGITAL UTBILDNING: MYTER OCH FAKTA
6-
Module1.1
-
Module1.2
-
Module1.3
-
Module1.4
-
Module1.5
-
Module1.6
-
-
Modul 2: DIGITAL INKLUDERING – HUR UTFORMNINGEN OCH ANVÄNDNINGEN AV DIGITAL TEKNIK KAN FRÄMJA KVALITET I UTBILDNING
6-
Module2.1
-
Module2.2
-
Module2.3
-
Module2.4
-
Module2.5
-
Module2.6
-
-
Modul 3: Innovativ undervisning – praktik och resurser som förbättrar lärande och undervisning
9-
Module3.1
-
Module3.2
-
Module3.3
-
Module3.4
-
Module3.5
-
Module3.6
-
Module3.7
-
Module3.8
-
Module3.9
-
-
Modul 4: Mobilt lärande
8-
Module4.1
-
Module4.2
-
Module4.3
-
Quiz4.1
-
Module4.4
-
Module4.5
-
Module4.6
-
Module4.7
-
-
Modul 5: SPELBASERAT LÄRANDE
7-
Module5.1
-
Module5.2
-
Module5.3
-
Module5.4
-
Module5.5
-
Module5.6
-
Module5.7
-
-
MODUL 6: RUM FÖR LÄRANDE – ATT SKAPA KOLLABORATIVA VIRTUELLA MILJÖER
6-
Module6.1
-
Module6.2
-
Module6.3
-
Module6.4
-
Module6.5
-
Module6.6
-
Hur vi kan främja digital inkludering
Covid-19 har gjort det övertydligt – tillgång till internet är nu viktigare än någonsin för att dra fördel av och bli delaktig i dagens digitala ekonomi. Före Covid-19-pandemin fanns det en växande trend mot digital teknik som redan höll på att förändra hur vi som samhälle gör saker – med tillgång till tjänster, information och support som alltmer har det digitala som utgångspunkt. Coronavirusets utbrott och den nedstängning som följde har påskyndat denna övergång till digital teknik. Vår möjlighet att arbeta hemifrån, att söka jobb, att hålla kontakt med familj och vänner, att delta i frivilligarbete, att handla mat och andra förnödenheter, att nå sjukvården, att sköta ekonomi och bankärenden och att hålla oss fysiskt aktiva, allt detta har i varierande grad berott på vår möjlighet att komma ut på nätet.[1]
Men utmaningen vad gäller datafattigdom är påtaglig, och för att kunna hantera den måste tillgång till internet bli ekonomiskt möjlig för utsatta grupper.
[1] https://www.ageing-better.org.uk/sites/default/files/2020-08/landscape-covid-19-digital.pdf
Hur hanteras då datafattigdom nu?
Nedan är några exempel på hur de som inte har råd med wifi eller mobilt bredband kan ges tillgång till internet:
Data till skänks – är när outnyttjad bandbredd används för att ge tillgång till internet för dem som inte har råd att betala
Gratis webbplatser – är när avgifter för att överföra data tas bort så att de inte tillämpas vid användning av vissa webbplatser
Öppna nätverk – genom att arbeta tillsammans med lokala myndigheter kan det ges gratis tillgång till internet lokalt
AKTIVITET – ladda ner Discovers guide över fallstudier för att ta reda på mer om de här metoderna att hantera digitalt utanförskap!
2.3 Download Case study guide on digital inclusion - svenskaFolkbibliotek – en väg till digitalt inkluderande samhällen
Folkbibliotek är ledande i att ge tillgång till ett brett utbud av tekniska och digitala tjänster. Miljoner människor över hela Europa använder de resurser som är tillgängliga genom biblioteken för att förbättra sina digitala färdigheter och för att stödja utbildning, anställning, samhällsengagemang och hälsoändamål. På så sätt är folkbibliotek väsentliga i att bygga digitalt inkluderande samhällen. Utbildare blir alltmer medvetna om bibliotekens roll i att förbättra digital inkludering, eftersom de kan vara viktiga i att ge tillgång till digitala tjänster, utbildning och stöd för lokalsamhället. Bibliotek hjälper i allt högre grad folk att uppnå högre grad av digital färdighet genom att erbjuda gratis wifi och andra lärandeinsatser. Bibliotek i Storbritannien arbetar tillsammans med välgörenhetsorganisationer och privata aktörer som BT för att förbättra livet för vissa av dem som är i störst socialt och digitalt utanförskap. Med tusentals e-böcker och ljudböcker tillgängliga för gratis nedladdning för låntagarna ska man inte bortse från folkbiblioteken som en väg till digital inkludering!
AKTIVITET – LYSSNA PÅ PODDEN DIGITAL LEADERS
Samtal med viktiga influerare från Storbritanniens digitala gemenskap. I säsong tre av podden Digital Leaders talar de med några av Storbritanniens mest proaktiva digitala ledare som delar med sig av sina åsikter om vikten av digitalt ledarskap på en digital arbetsmarknad och i en digital ekonomi under utveckling. Det är dags nu. Podden Digital Leaders är platsen och framtiden är digital!
Varje avsnitt innehåller ett djupgående samtal med en digital ledare, och belyser hur de hamnade i den digitala världen, deras drivkraft för det de ägnar sig åt, den påverkan det digitala har haft på deras område och deras tankar om hur den digitala framtiden kommer att se ut de kommande 5 – 10 åren.
Ytterligare resurser:
Klicka här för att se på fler användbara tjänster som erbjuds genom bibliotek i Storbritannien:
https://www.librariesni.org.uk/
https://www.librariesni.org.uk/browse-read/ebooks-and-audiobooks/
https://librariesniuk.overdrive.com/