-
Mòdul 1 : L’educació digital: Mites i realitat
7-
Lecture1.1
-
Lecture1.2
-
Lecture1.3
-
Lecture1.4
-
Lecture1.5
-
Lecture1.6
-
Lecture1.7
-
-
Mòdul 2 : La inclusió digital: Com el disseny i l’ús de la tecnologia digital poden fomentar la igualtat en l’educació
8-
Lecture2.1
-
Lecture2.2
-
Lecture2.3
-
Lecture2.4
-
Lecture2.5
-
Lecture2.6
-
Lecture2.7
-
Lecture2.8
-
-
Mòdul 3 : Mètodes d’ensenyament innovadors: Pràctiques i recursos que milloren l’aprenentatge i l’ensenyament
9-
Lecture3.1
-
Lecture3.2
-
Lecture3.3
-
Lecture3.4
-
Lecture3.5
-
Lecture3.6
-
Lecture3.7
-
Lecture3.8
-
Lecture3.9
-
-
Mòdul 4 : L’aprenentatge mòbil
7-
Lecture4.1
-
Lecture4.2
-
Lecture4.3
-
Quiz4.1
-
Lecture4.4
-
Lecture4.5
-
Lecture4.6
-
-
Mòdul 5 : L’aprenentatge basat en el joc
6-
Lecture5.1
-
Lecture5.2
-
Lecture5.3
-
Lecture5.4
-
Lecture5.5
-
Lecture5.6
-
-
Mòdul 6 : Espais d’aprenentatge i entorns virtuals col·laboratius
6-
Lecture6.1
-
Lecture6.2
-
Lecture6.3
-
Lecture6.4
-
Lecture6.5
-
Lecture6.6
-
La inclusió digital: què és i per què és important?
Què és la inclusió digital?
Segons el document de política d’inclusió i habilitats digitals1 de 2017, la inclusió digital es pot definir com «tenir l’accés, les habilitats i la motivació per a connectar-se amb confiança i accedir a les oportunitats que ofereix Internet». Per tant, la inclusió digital consisteix a garantir que les persones puguin utilitzar Internet i les tecnologies en línia per a satisfer les seves necessitats. Això inclou:
-
Infraestructura: poder permetre’s un dispositiu o tenir-hi accés, ja sigui un telèfon mòbil, una tauleta tàctil o un ordinador, així com poder permetre’s Internet o tenir-hi accés mitjançant banda ampla, wifi o dades mòbils.
-
Competències: tenir la capacitat, la confiança i les competències digitals per a utilitzar dispositius digitals i Internet.
-
Accessibilitat: tenir accés a serveis dissenyats per a satisfer les necessitats dels usuaris, fins i tot aquells que tenen una discapacitat i necessiten tecnologia d’assistència per a connectar-se.
Segons el Servei Nacional de Salut britànic, darrerament sembla que la manca de competències digitals no és precisament el principal obstacle per a les persones, sinó la manca d’infraestructura i els serveis que no estan dissenyats per a satisfer les necessitats dels usuaris.
Per què és tan important la inclusió digital?
Tot i que dos terços dels llocs de treball necessiten algun tipus de competència digital, el 52% de la població activa del Regne Unit encara no està totalment capacitada digitalment, i és per això que corren el risc de ser exclosos. La COVID-19 ha suposat un moment crucial en què la tecnologia digital pot convertir l’aïllament en inclusió, sobretot perquè el 44% de les persones desconnectades són menors de 60 anys, és a dir, la població en edat de treballar.
La manca de competències digitals i d’accés pot tenir un gran impacte negatiu en la vida d’una persona, cosa que pot comportar:
-
una pitjor salut i una menor esperança de vida,
-
un augment de la solitud i de l’aïllament social,
-
menys accés a la l’ocupació i a l’educació.
L’exclusió digital és una emergència creixent per a algunes de les persones més vulnerables d’Europa. L’exclusió digital està estretament relacionada amb altres problemes, com ara la desocupació, els salaris baixos i el nivell educatiu. Els efectes de la pandèmia han posat de manifest i han accelerat la necessitat d’abordar amb urgència l’exclusió digital, concretament el problema de la pobresa de dades, és a dir, l’accés assequible a la connectivitat i a llocs específics de forma gratuïta, anomenats llocs de tarifa zero, com ara els llocs de benestar o el Servei Nacional de Salut britànic. La inclusió digital és una via per a solucionar-ho.
ACTIVITAT: Per a saber més sobre l’impacte negatiu produït pel baix nivell de competències digitals, feu clic aquí.
ACTIVITAT: Mireu aquest vídeo de YouTube.
Xerrades útils de TEDx. La majoria de nosaltres dona per fet l’accés a Internet, però gairebé el 50% de la població mundial no es pot connectar fàcilment a les eines d’educació, de salut, de comerç i d’entreteniment de les quals ens beneficiem. Aquesta bretxa digital ens afecta a tots, ja que ens impedeix aprofitar tota l’experiència humana; però els satèl·lits poden resoldre el problema i permetre que Internet arribi fins i tot a les zones més remotes i rurals del món. Mike Lindsay és dissenyador de constel·lacions de satèl·lits i, en aquesta xerrada, comparteix la seva visió de progrés sostenible que no compromet l’entorn espacial.